
 

 

 
O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

 

 
December 16, 2010 

 
Number:  2011-0005 CONEX-149328-10 
Release Date:  3/25/2011 UIL:  280E.00-00 
 
The Honorable Fortney Pete Stark 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Stark: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

 (Income Tax & Accounting) 



 
 

 

 
O F F I C E  O F  T H E  C H I E F  C O U N S E L  

 

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D . C .  2 0 2 2 4  

 

 
 

December 16, 2010 
 
 
 
The Honorable Barney Frank CONEX-149328-10 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Frank: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

 (Income Tax & Accounting) 
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December 16, 2010 
 
 
 
The Honorable Jared Polis CONEX-149328-10 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Polis: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

 (Income Tax & Accounting) 
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December 16, 2010 
 
 
 
The Honorable Linda Sánchez CONEX-149328-10 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Ms. Sánchez: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

 (Income Tax & Accounting) 
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December 16, 2010 
 
 
 
The Honorable Raúl Grijalva CONEX-149328-10 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Grijalva: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

 (Income Tax & Accounting) 
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December 16, 2010 
 
 
 
The Honorable Sam Farr CONEX-149328-10 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 
 
Dear Mr. Farr: 
 
I am responding to your letter dated November 24, 2010, from you and your colleagues 
requesting guidance that would allow a deduction for expenses that taxpayers who sell 
marijuana for medical purposes incur.  You noted that the Congress enacted section 
280E of the Internal Revenue Code (Code) in 1982 to deny tax deductions to individuals 
trafficking in illegal drugs.  However, you also commented that state laws have 
changed, and fifteen states now permit the sale and use of marijuana for medical 
purposes.  
 
Section 280E of the Code disallows deductions incurred in the trade or business of 
trafficking in controlled substances that federal law or the law of any state in which the 
taxpayer conducts the business prohibits.  For this purpose, the term “controlled 
substances” has the meaning provided in the Controlled Substances Act.  Marijuana 
falls within the Controlled Substances Act.  See Californians Helping to Alleviate 
Medical Problems, Inc. v. C.I.R., 128 T.C. No. 14 (2007).  The United States Supreme 
Court has concluded that no exception in the Controlled Substances Act exists for 
marijuana that is medically necessary.  U.S. v. Oakland Cannabis Buyers’ Co-op., 532 
U.S. 483 (2001).   
 
Because neither section 280E nor the Controlled Substances Act makes exception for 
medically necessary marijuana, we lack the authority to publish the guidance that you 
request.  The result you seek would require the Congress to amend either the Internal 
Revenue Code or the Controlled Substances Act. 
 
I am sending a similar letter to your colleagues.  I hope this information is helpful.  If you 
have any questions, please contact me at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 

 
Andrew J. Keyso 
Deputy Associate Chief Counsel    

           (Income Tax & Accounting) 


